Tips & trucs

Succesvolle barbecue: een goede voorbereiding is het halve werk!

1. Steek de barbecue tijdig aan, tenminste 1 uur van tevoren.

2. Leg een bergje houtskool in de barbecue. Daartussen plaatst u aanmaakbokjes, die u vervolgens aansteekt. Volg de aanwijzigingen op de verpakking van de barbecue/houtskool/aanmaakblokjes. Wanneer de houtskool goed gloeit kan het over de barbecue verspreid worden.

3. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de houtskool of briketten bijna grijs kleuren, heeft de barbecue de juiste hitte bereikt om het vlees mooi te grillen.

4. Voeg tijdig nieuwe kolen toe, dan hoeft u de barbecue niet opnieuw aan te steken.

5. Geef het vlees de tijd om bruin te worden; teveel om en om draaien is niet goed.

6. Door het vlees op het rooster regelmatig met olie te bestrijken blijft het vlees sappiger.

7. Gebruik een tang (dus geen vork) om het vlees op het rooster te leggen en om te keren. Hierdoor blijven de vleessappen in het vlees bewaard.

8. Dep gemarineerd vlees goed droog met keukenpapier voordat je het roostert.

9. Strooi van tevoren nooit zout op het vlees; er verschijnt vocht, dat het bruin worden bemoeilijkt.

10. Trek vlees, dat aan het rooster kleeft, niet los. Laat het even liggen, later gaat het vanzelf los.

11. Op een houtskoolbarbecue moet vlees, dat de meeste hitte nodig heeft, als eerste geroosterd worden. Ga uit van onderstaande volgorde en let goed op de kleur:
   1e: rundvlees (biefstuk) rood/rosé
   2e: kalfs- en lamsvlees, spiesen rosé/gaar
   3e: varkensvlees en papillottes helemaal gaar
   4e: voorgegaarde producten zoals: worstjes, spareribs, kipproducten, 
        kebabs

12. Bij een barbecue met verstelbaar rooster kunt u de temperatuur regelen door het rooster hoger of lager te plaatsen. Voorgegaard vlees kan dichter bij het vuur dan rauw vlees. Immers, rauw vlees heeft langer nodig om gaar te worden.

13. Werkt u met een elektrische barbecue, leg dan het snoer stevig vast op de grond en pas op met regen.

14. Voor de gasbarbecue geldt dat de gasfles rechtop naast de barbecue moet worden geplaatst.

Meer dan vlees

Barbecue is meer dan vlees. Bij een complete barbecue mogen salades, sauzen, rauwkost en stokbrood niet ontbreken.
Kant en klaar kopen is natuurlijk wel zo makkelijk en bij ons zijn de salades altijd vers.

Vlees (bewaar)tips

Zet het vlees direct na thuiskomst in de koelkast of diepvriezer. Wanneer het vlees dezelfde of de volgende dag wordt genuttigd kan het in de koelkast worden bewaard.

  •    Haal ingevroren vlees de avond tevoren uit de diepvries en laat het in de koelkast ontdooien.
  •    Houd het vlees zo lang mogelijk in de koelkast. Zo voorkomt u dat vlees, dat uiteindelijk niet opgaat, onnodig lang in de (warme) buitenlucht ligt.
  •    Leg het vlees nooit in de zon.
  •    Kip en varkensvlees dient u altijd helemaal gaar te eten!
  •    Leg bereid vlees nooit bij rauw vlees, gebruik hiervoor altijd schone schalen.
Meer dan vlees

D. Grashuis, keurslager

Molenpassage 3
9411ZV Beilen
0593523114

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 08:00 - 18:00
vrijdag 08:00 - 18:00
zaterdag 08:00 - 17:00
zondag Gesloten